Wat is een filler?

Een filler is een heldere gel die in kleine hoeveelheden in de huid wordt geïnjecteerd om de vorm en structuur van de gezichtshuid te verbeteren. De moderne fillers zijn gebaseerd op hyaluronzuur, dat sterk lijkt op het hyaluronzuur dat in het lichaam voorkomt.

Waarvoor wordt een hyaluronzuur filler toegepast ?

Filler injecties kunnen worden toegepast om verschillende soorten rimpels te vervlakken zoals de lachrimpels, marionetlijnen en ook fronsrimpels, voorhoofdrimpels en kraaienpootjes. Ook worden de injecties toegepast om de volume te vergroten of het structuur te verbeteren van bijvoorbeeld de lippen, de wangen of de kin.

Wanneer mag u niet met hyaluronzuur filler worden behandeld ?

  • Indien u al eerder een overgevoeligheidsreactie had op een hyaluronzuur filler
  • Indien u zwanger bent of borstvoeding geeft
  • Indien er al een permanent vulmateriaal op de plek van behandeling aanwezig is
  • Indien er een ander vulmateriaal op de plek van behandeling zit waarvan niet duidelijk is of het met hyaluronzuur samen kan
  • Indien u lijdt aan een (actieve) herpes simplex infectie (koortslip). Injecteren in de (boven)lip kan zelfs een koortslip uitlokken. Bij een actieve koortslip wordt de behandeling uitgesteld.

Een filler is geen gif en tast de gezichtsexpressie niet aan. Een filler op basis van hyaluronzuur is niet permanent, zodat het iedere keer opnieuw aan de veranderingen in uw gezicht aangepast kan worden.

Wat houdt een fillerbehandeling in ?

Voor de behandeling wordt een eventuele verdoving met u besproken. Iedereen heeft verschillende voorkeuren en is in meerdere of in mindere mate gevoelig. Een filler behandeling kan met of zonder verdoving worden toegepast. Het hangt af van welk gebied u wilt laten behandelen en hoe uitgebreid dit gebied is. U heeft de keuze uit verschillende manieren van verdoving bijvoorbeeld een verdovingscrème, ijs of een binnensmondse verdoving via een injectie.
De behandeling zelf duurt meestal tussen de 15-30 minuten en geeft direct resultaat. De gel wordt met een zeer fijne naald langzaam en volgens een specifieke patroon in de huid geïnjecteerd. Moderne  fillers bevatten ook een verdovingsvloeistof zodat de behandeling na de eerste injecties al snel minder pijnlijk wordt. Bent u echter bekend met een allergie voor lidocaine wordt een filler zonder lidocaine gebruikt. Direct na de behandeling wordt de huid gemasseerd om een gelijkmatige verdeling van de gel te verkrijgen.

Wat zijn de verwachte resultaten van een fillerbehandeling ?

De resultaten zijn wel langdurig maar niet permanent omdat het hyaluronzuur langzaam door het lichaam wordt afgebroken. Dit geeft u de vrijheid te kiezen of u de behandeling wenst te herhalen om het effect te behouden. Het resultaat van een filler behandeling kan  6-12 maanden aanhouden en met slechts een herhalingsbehandeling, zo blijkt uit klinisch onderzoek, kan het effect wel 18 maanden aanhouden. Voor lippen is het noodzakelijk iedere 6 maanden een behandeling te ondergaan.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van een filler behandeling ?

Een aantal verschijnselen zoals  roodheid, zwellingen, pijn, jeuk, blauwe plekken of stijfheid op het behandelde gebied is normaal. Dit verdwijnt gewoonlijk na een paar dagen met een maximum van een of twee weken. De volgende bijwerkingen kunnen ook optreden maar zijn zeldzaam:

  • Plaatselijke ongelijke ophopingen van het vulmateriaal (granuloomvorming)
  • Een blauwe parelmoer verkleuring op de inspuitplaatsen
  • Wanneer er per ongeluk in een bloedvat wordt gespoten, kan er een stolseltje ontstaan met kleine kans op verlies van gezichtsvermogen. Dit kleine risico kan optreden bij de behandeling van een fronsrimpel
  • Allergische reacties zijn zeer zeldzaam omdat het hyaluronzuur in de fillers niet afkomstig is van dieren.

Waar moet u op letten als u met een filler wordt behandeld ?

Onderstaande adviezen worden vaak gegeven om het effect van de behandeling te optimaliseren:

  • Direct na de behandeling mag u uw dagelijkse activiteiten. Gezicht wassen, make up aanbrengen en weer verwijderen is toegestaan. Vermijd hevige druk op de wangen indien deze behandeld zijn met een filler.
  • Bij zwelling of napijn kunt u de behandelde gebieden behandelen met een koud kompres.
  • Vermijd blootstelling aan de sauna, zon of zonnebank gedurende een week.
  • Indien u een laserbehandeling, chemische peeling of een andere behandeling op basis van een actieve huidreactie overweegt na behandeling met een hyaluronzuur filler, bestaat er een theoretische risico dat er een ontstekingsreactie wordt veroorzaakt in het geïnjecteerde gebied.

Lees verder