Van tandenknarsen afkomen door botox, kan dat?

Soms is de spierspanning in de kaken zo verhoogd dat uw kaken over overactief zijn. Overdag kunt u dit prima corrigeren. Vaak wordt u er door uw partner of uw tandarts op gewezen dat u ook ’s nachts knarst. Tandenknarsen kan door deze verhoogde spierspanning voortdurend plaatsvinden, maar het kan ook alleen plaatsvinden in stressvolle periodes. Het is vrijwel altijd mogelijk om tandenknarsen tegen te gaan door een behandeling met botox.

Waarom een behandeling tegen tandenknarsen?

Het malen en knarsen met uw kiezen betekent niet veel goeds voor uw gebit. Het kan uw tanden en kiezen beschadigen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw vullingen breken of last krijgen van vermoeide kauwspieren of pijn bij het gapen.

Als de spiertjes in uw kaken behandeld zijn met Botox, is het eindresultaat nog niet direct merkbaar. De aanspanning, dus het tandenknarsen, zal verminderen vanaf 2 dagen tot 2 weken na de behandeling. U heeft gemiddeld 4 maanden plezier van deze Botox behandeling tegen tandenknarsen.

Werkt een behandeling tegen tandenknarsen bij iedereen?

Iedereen zal een afname krijgen van de symptomen van het tandenknarsen. Net als bij de andere Botox behandeling kan het zijn dat bepaalde mensen de Botox snel afbreken. Dan is deze behandeling helaas niet geschikt voor u.

Hoe vaak moet ik een botox behandeling tegen tandenknarsen herhalen?

Normaal gesproken moet u het eerste jaar drie keer komen en daarna twee keer per jaar. Dit zijn gemiddelden de duurzaamheid kan van persoon tot persoon verschillen.

Zijn er specifieke kansen op complicaties?

Net als bij alle andere botox behandelingen, kunnen er andere spiertjes worden ontspannen, waardoor u een asymmetrie kunt krijgen in u gezicht. De kaakspier is echter een vrij geïsoleerde spier waardoor de kans op deze complicatie uiterst klein is. Verder kan de spierkracht in de kaak afnemen wat  storend voor u kan zijn. Bij een eventuele vervolgbehandeling kan hier de dosering op worden aangepast.

Ziet het er niet onnatuurlijk uit als ik de spieren in het gebied van mijn kaken niet meer kan gebruiken?

Uiteraard verandert er iets, maar dat is minimaal. Wij behandelen alleen overactieve spiertjes. Deze beheersen slechts een fractie van uw kaakbewegingen.

__
Arc of Beauty is een cosmetische kliniek gespecialiseerd in huidverjonging door middel van botox, fillers en profhilo. Kom langs op een van onze vestigingen in Amstelveen en Enschede voor een gratis consultgesprek.

Lees verder