Kun je stoppen met botox en fillers?

Stoppen met fillers en botox is altijd mogelijk. Het is niet zo dat als u een keer een botox of filler behandeling heeft gehad, dat u deze dan eindeloos moet herhalen. Vaak is er de angst dat bij het stoppen van de behandeling, de lijnen in het gezicht erger terug komen. Dat is een fabel. In dit artikel leggen we hier het fijne over uit.

Waarom een herhaalbehandeling?

Een herhaalbehandeling is niet noodzakelijk, maar een voordeel van een herhaalbehandeling van een filler met Hyaluronzuur is het huidverbeterende effect. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die de huid voorziet van natuurlijke hydratatie, dit zorgt voor een strakke en gladde huid. Naarmate we ouder worden daalt de voorraad Hyaluronzuur in de huid met als resultaat minder vocht en dus minder volume. Door de dalende voorraad Hyaluronzuur aan te vullen trekt de huid weer vocht aan. Als u dit regelmatig laat doen zorgt de bio-actieve werking voor een anti-aging (anti-verouderings) effect voor de lange termijn.

Zijn er bijwerkingen als ik stop met filler behandelingen?

Wanneer u stopt met fillers zal uw gezicht er door de filler behandeling niet anders uitzien. Het kan wel zijn dat u een verschil merkt met voor de behandeling, hier kunnen de volgende oorzaken aan ten grondslag liggen:

 • Levensstijl
 • Indien uw levensstijl sterk is verslechterd kan dit een negatief effect hebben op de conditie van uw huid. Dit heeft uiteraard niks te maken met een filler behandeling.
 • Het natuurlijke verouderingsproces
 • Vanaf het moment dat u een fillers behandeling bent ondergaan en vanaf het moment dat u besluit te stoppen met fillers is het natuurlijke verouderingsproces gewoon doorgegaan. Het kan daarom lijken dat u door te stoppen met fillers ouder lijkt te zijn geworden terwijl dit zonder fillers ook was gebeurd.
 • Gewenning
 • Een filler is gemiddeld zo’n twaalf maanden te zien. Dit is een vrij lange periode. In deze periode bent u gewend geraakt aan uzelf mét filler. Zodra u stopt met de fillers kan dit ertoe leiden dat u het idee heeft dat u er anders of verouderd uitziet.
 • U bent overmatig behandeld met fillers
 • Door een te grote hoeveelheid fillers in iemands gezicht te injecteren rekt de huid op. Zodra de filler na ongeveer twaalf maanden is opgelost blijft er een lossere huid achter. Het is dus belangrijk dat u een behandeling laat uitvoeren door een ervaren en gecertificeerde arts.
Kan je stoppen met permanente fillers?

Fillers zijn in te delen in twee categorieën: permanente fillers en niet permanente fillers. De meest gebruikte fillers zijn tijdelijk en op basis van de lichaamseigen stof hyaluronzuur. Permanente fillers daarentegen zijn gemaakt van een niet-lichaamseigen stof, namelijk van siliconen. Dit type filler wordt door het lichaam ingekapseld, omdat het een lichaamsvreemde stof is. Stoppen met een permanente filler is vrijwel niet mogelijk, tenzij deze filler operatief wordt verwijderd.

Stoppen met niet permanente fillers is mogelijk

Bent u ooit behandeld met een hyaluronzuur filler dan is stoppen altijd mogelijk. U bent niet genoodzaakt een behandeling te herhalen. Een filler op basis van hyaluronzuur blijft gemiddeld 12 maanden zitten. Hoe lang de filler daadwerkelijk zichtbaar is is afhankelijk van:

 • Het behandelingsgebied
 • Uit onderzoek is gebleken dat een hyaluronzuur filler in zacht weefsel zoals bijvoorbeeld de lippen langer blijft zitten dan in andere gebieden.
 • Metabolisme
 • Een hyaluronzuur filler wordt na verloop van tijd door het lichaam opgenomen. Hoe snel jouw lichaam dit doet is afhankelijk van hoe snel jouw metabolisme werkt.
 • Levensstijl
 • Indien u er een slechte levensstijl op nahoudt, zoals roken en alcohol drinken, kan dit ertoe leiden dat de fillers minder lang blijven zitten dan bij iemand met een goede levensstijl.

Stoppen met fillers is altijd mogelijk zolang u behandeld bent met een tijdelijke filler. Bedenk vooraf dat er een moment komt waarop de filler volledig is geabsorbeerd door het lichaam en niet meer zichtbaar is. Daarnaast is het belangrijk dat u zich nooit overmatig laat behandelen met fillers, leef zo gezond mogelijk, accepteer het verouderingsproces, onthoud dat een filler tijdelijk is en u er voor de behandeling anders uit zag. Op deze manier is stoppen met fillers een makkelijker proces.


Stoppen met botox, meer of minder rimpels?

Maar wat gebeurt er als je stopt met botox?

We kunnen je geruststellen; als je stopt met botox krijg je niet meer rimpels. Maar je krijgt ook niet minder rimpels. Hoe komt dat?

Botox pauzeert het krijgen van rimpels

Botox is een middel dat de spieren laat ontspannen. Doordat de spieren niet meer bewegen, kan de huid niet meer samentrekken en komen er geen rimpels, zoals de fronsrimpels tussen de ogen of de voorhoofdlijnen.

Als je stopt met het gebruik van botox gaan de spieren weer bewegen zoals ze deden voordat je met botox begon. Zie het alsof je met de botox een pauze hebt ingelast. Met de spierbewegingen wordt ook de huid weer in elkaar geduwd en ontstaan er met de tijd lijnen en rimpels. Het ontstaan van rimpels gaat dan verder zoals bij iedereen die geen botox gebruikt. Daarom krijg je nadat je stopt met botox ook niet minder rimpels.

Wel kan het zijn dat je minder rimpels hebt dan andere mensen van jouw leeftijd, dat komt dan doordat je met de botox het ontstaan van rimpels hebt vertraagd. Daardoor kun je er wel langer beter uit blijven zien dan andere mensen, ook al gebruik je geen botox meer.

__
Arc of Beauty is een cosmetische kliniek gespecialiseerd in huidverjonging door middel van injectables. Wij staan voor natuurlijk resultaat.
Wij zitten gevestigd in Amstelveen en Enschede.

Lees verder